Tuesday, September 9, 2014

Tuesday, September 2, 2014

I am territorial.




Aku tak rasa aku bersalah.
Sebab aku memang ada hak untuk mempertahankan.
Kerana itu hak aku,
dan kau, kau tak ada hak walau sekelumit.

Aku tak rasa bersalah kalau aku berkasar dengan kau.
Sebab? Aku dari dulu dah cukup baik berkompromi dengan kau,
cakap elok-elok.

Tapi, kali ni. 
Maaflah, aku dah malas nak buat baik dengan orang yang tak sepatutnya.


Saturday, August 30, 2014

Dirgahayu Malaysia!





Selamat hari merdeka ke 57, 
semoga Malaysia akan kekal aman sampai bila-bila.
Tak semua negara yang ada di dunia ni, sama seperti negara kita.
Ada pelbagai kaum, budaya, bahasa dan lain-lain.

Pernah tak korang bayangkan, jika kita tak pernah merdeka?




Berterima kasih kepada pejuang negara yang sanggup berkorban untuk 
meraih kemerdekaan. Tanpa mereka, kita masih dijajah.

:)



Friday, August 29, 2014

Keep believing.






"Bila mana Tuhan belum menjawab doamu,
bukan bererti Dia tidak mendengar.
Dia sedang mengaturkan sesuatu yang 
sangat baik buatmu."

Dan;
aku percaya itu.

P/s: Dah lama gila tak update blog. I'm back. Ada sedikit masalah :)

Friday, August 15, 2014

Gusar.



"Ya Rabb,
Engkau tahu apa yang sering bermain di fikiranku,
terlintas di hatiku.
Sesungguhnya, hanya Engkau lah yang Maha Mengetahui.
Jangan Engkau uji aku dengan sesuatu yang tidak 
aku mahu ia berlaku, yang boleh merosakkan
kebahagiaan aku kelak.
Hati aku tak kuat untuk terima ujian itu.
Aku rela jika Engkau uji dengan benda lain,
tapi tidak untuk itu."

- Tak ada sesiapa pun yang suka jika berlaku sesuatu keadaan yang mampu 
merapuhkan kebahagiaan yang kita sudah kecapi.

Monday, August 11, 2014

15 days- coming home.



Bonjour guys!
Aku kembali setelah selama 15 hari menghilangkan diri (padahal lebih).

Aku ingat nak update sehari selepas aku balik dari kampung,
tapi dengan alasan penatlah, sibuklah. Blog ni pun berhabuk.
Fuhhh. *ada yang rindu aku tak? Hahaha.

Straight to the point, aku nak cerita terus pasal berhari raya di kampung
cik abang. Peh, memang seronok tak ingatlah, walaupun penat.
Mula-mula dulu masa aku datang, aku malu-malu dan tak banyak cakap.
Tapi sekarang ni, Alhamdulillah.
Aku dah boleh biasakan keadaan.

# Raya pertama dan kedua

Untuk aku pada tahun ni, cuma ada raya pertama dan kedua je.
Hari ketiga aku dah sarung balik baju T dan seluar track bottom di badan.
Selekeh.

Baiklah, dengan murah hatinya aku nak tempek selfie aku dengan cik abang.
Mohon jangan muntah. Haha.



Ada banyak lagi gambar selfie, tapi malaslah nak post banyak-banyak. Hihi.
Serasi tak kami? Ngee.

Raya pertama, kami berbaju warna maroon (tema raya kitaorang)
Raya kedua, ikut suka hati kitaorang. Haha. Masih sibuk sebab ada majlis kesyukuran.

Oh, disertakan juga selfie bersama cousin cik abang aku. 
Diaorang memang gah, gempak dan gila. *sengih



Ada banyak lagi gambar, cuma tak banyak kat handphone aku.
Upload apa yang ada. Semoga korang terhibur. Ceh ceh.

Sambutan raya korang macam mana? Meriah tak? 

Nota kaki: Sambutan raya pertama sebagai seorang isteri.

Sunday, August 3, 2014

Terjah.



Rindu gila dengan blog ni.
Jari-jemari ni dah merenyam-renyam nak update blog.
Sabar, sabar.

Aku update entri ni pun melalui handphone, tak ada laptop kat sini (kampung cik abang), semua pakai handphone. Ehemm.
Blogwalking pun slow je, syukur ada WiFi kat rumah ni, tak lah bazir internet langganan bulanan aku. Hihihi *gelak jahat.

Kepada yang sudi singgah dan stalk 
di sepanjang ketiadaan aku update blog ni, terima kasih daun keladi, nanti datang sini, stalk lagi. Hehe. Seronok baca entri aku yang lama tu? Hehehe.

Macam mana raya? Seronok? Kepada yang masih dapat duit raya tu, untunglah. *bukan macam aku. Huhu.

Banyak yang aku nak taip dan kongsi kat blog ni sepanjang aku berada di kampung suami tercinta ni (ececeh). Tapi, bertenang ya. Aku akan post one by one.

Tunggu.
Nota kaki: belum terlambat lagi untuk mengucapkan "Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin, jangan main mercun putus jari nanti." x

Friday, July 18, 2014

Off.



Mulai esok sehingga 10 Ogos,
Aktiviti blog ini akan berehat untuk seketika, balik kampung cik abang.
Takkan lah aku nak gila online masa kat rumah family in law,
itu namanya menantu hantu. Hihi.

Minta maaf juga, sebab tak dapat blogwalking blog korang.
Busy buat kuih raya, korang ada buat kuih raya tak?
Ke kuih tunjuk je? Hehe.

Jumpa lagi nanti. In Sha Allah.

Monday, July 14, 2014

From Miss to Mrs.





Well, aku nak buat satu pembetulan.
Aku bukan nak kahwin, tapi dah kahwin.
Ramai pulak yang salah anggap masa baca entry aku yang lepas.
Sengih-sengih je aku baca semua komen korang.

"Kahwin seronok tak?"

Seronok! Sebab dah halal kan.
Nak pegang tangan sampai tercabut pun tak apa.
Tak jadi hal. Dah nama pun suami isteri.

"Tak rasa terlalu awal ke berkahwin?"

Jodoh, siapa mampu menolak?
Mungkin dah tertulis jodoh aku sampai awal.
Aku jual mahal, aku yang melepas.
Gigit jarilah jawabnya. Hehe.

Apa-apa pun,
semoga rumah tangga aku ni akan berkekalan sampai akhir hayat.
Doakan ya!

P/s: Gambar kami yang sweet? Tak payahlah tunjuk! Muka aku tak comel. *senyum kambing

Wednesday, July 9, 2014

Move on.






Kita kena belajar untuk buang segala kenangan yang menyakitkan diri 
kita. Dan, bergerak ke hadapan tanpa menoleh ke belakang. 
Tak kira sukar macam mana sekali pun.

Betul, kan?

Sunday, July 6, 2014

Aku dan dia.



Esok, lusa dan tulat.
Engkau masih tiada di sisi.
Aku di sini menanti,
kepulanganmu.
Kita yang terjarak beribu batu.
Aku rindu.


*******


Dah masuk hari ke-9 Ramadan, dan aku masih belum berpeluang
berbuka puasa dengan cik abang.
Perasaan sedih tu usah cakaplah, memang terasa.
Antara benda yang aku nak buat ialah hidang juadah beruka puasa,
dan jamu selera bersama-sama.
Mungkin tahun ini bukan rezeki aku untuk bersama-sama dengan dia
meyambut Ramadan.
Apa yang boleh aku buat? Bersabar.

In sha Allah, raya nanti disambut bersama-sama.
Tak sabar nak rasa beraya dengan gelaran seorang isteri.

Thursday, July 3, 2014

Give up.



Pantaskah jika aku menyerah kalah sekarang?
Atau terus menanti,
sesuatu yang pasti bagi orang lain,
tapi tidak untuk aku?

Mana yang lebih sakit;
Kecewa pada hari ini atau di kemudian hari?

Bunga-bunga harapan mulai layu,
perlahan-lahan.
Hanya menanti masa;
untuk gugur ke tanah.
Atau, ia mekar kembali.

Pasrah.

Monday, June 30, 2014

Satu Sembilan.




Tanggal 1 Julai 1995, lahirlah seorang budak perempuan
ke dunia yang fana ini.

Syukran Ya Rabb, atas meminjamkan usia sebanyak 19 tahun.
Banyak dah benda yang aku belajar.
Suka, duka, sudah aku rasa.
pahit getir sudah aku tempuhi.

Alahai, cepatnya masa berlalu. Dah 19 tahun.
Next year, dah masuk angka 2 di depan.
Eh, belum tua lagi kan? Hehe!

Tak ada apa-apa pun untuk hari lahir aku hari ini.*sedih*
Hanya ucapan je yang aku terima.
Tak ada kek, dah besarlah!

Aku tak minta apa-apa pun dari orang.
Aku cuma nak ubah diri aku, agar dapat jadi
manusia yang lebih baik dari masa lalu.

Semoga Allah meredhai kehidupanku ini. Aameen.

Wednesday, June 25, 2014

Happy Ramadhan.







Semoga Ramadhan yang hadir ini;
mampu mengajar kita;
erti kesabaran,
erti bersyukur.
Kerana ada ramai insan yang lebih susah dari diri kita.

Semoga amal kebaikan yang dilakukan
sepanjang Ramadhan ini;
berkekalan walau bulan suci sudah berlalu.

Beramal. Bersabar. Bersyukur. Beristiqamah.

Sunday, June 22, 2014

Menyambar ruang rezeki.




Alhamdulillah.

Mungkin doa aku dah dimakbulkan,
diberi peluang untuk sambung belajar.
Walaupun doa aku tu ditunaikan lambat sikit.

Aku bersyukur.

Sikit masa lagi ( tahun depan? ), aku akan sambung belajar.
Ambil kemahiran je. Tapi, aku buntu.
Nak ambil kemahiran apa? Garu-garu kepala dan naik serabut
fikir nak ambil kos kemahiran apa. Hmm.

Tak mengapa! Perlahan-lahan.
Ada banyak masa lagi.
Boleh fikir puas-puas nak pilih kemahiran apa.
Apa yang penting, aku nak belajar macam orang lain juga.

Walaupun sedikit lambat.


Thursday, June 19, 2014

Time Machine.



Kata mereka;
jika diberi peluang,
mereka ingin mengundur waktu,
pulang ke masa dahulu.
Kata mereka;
ingin perbaiki keadaan di kala itu.

Tapi aku;
tidak mahu berundur kembali.
Tidak mahu perbetulkan kesilapan lalu.
Jika itu terjadi,
aku tidak mungkin bertemu dengannya,
mengenalinya.
Apatah lagi menjadi miliknya.

Seperti hari ini.

Tuesday, June 17, 2014

After 6 months.








Alhamdulillah.

Setelah 6 bulan berlalu, baru aku dapat bertemu kembali
dengan rakan-rakan sekolah menengah aku.
Terlepas juga rindu. Walaupun tak semua aku jumpa.

Maklumlah, lepas SPM je,
semua bawa haluan masing-masing.
Bawak diri jauh-jauh.
Ada yang dah bekerja tetap, sambung belajar,
serta berkahwin (eh).
Komitmen dah jadi berbeza,
tak sama masa kita masih
di bangku sekolah menengah.

In sha Allah, panjang umur jumpa lagi,
meski pertemuan singkat, rindu di dada sudah reda.
Tak sabar nak jumpa korang lagi!




Sunday, June 15, 2014

Tanda Noktah.



Hei kau di sana,

Jangan kau berangan di siang hari.
Usah kau termimpi-mimpi di malam hari.
Dia milik aku.
Dan kau;
sila pergi jauh-jauh.
Hubungan kami tidak memerlukan
insan ketiga.

Usah diganggu kami ini.
Malah, aku tak sudi mahu berkongsi benda yang sudah jadi milikku.

Friday, June 13, 2014

You are so annoying.



Annoying. Aku tak tahu nak mula dari mana.
Ada satu perempuan ni, (aku gelarkan dia N.E)
tak pastilah apa motif dia join satu group di WeChat (group dakwah) tu,
nak tunjuk diri atau nak perbaiki diri. Wallahualam.

Ceritanya .. ada sekali tu, dia tanya soalan berkaitan dengan agama (ok lah tu) tapi lepas tu tiba-tiba dia hantar gambar dia ber-selfie (motif?).
Aku terkejutlah, "Eh, apa perempuan ni hantar gambar dia pulak."
Ingat sampai situ je lah "annoying" dia tu.

Rupanya ..
Semalam, dia muncul lagi. Mula-mula tu, dia cuma jawab salam.
Tup tup, dia send perkataan "cium".
Eh, dia ni dah kenapa! Aku pun dengan bengangnya, tanya dia,
"Cium?"
"Takda apalah." si N.E tu balas. Terus senyap.
Dengan aku yang masih bengang-bengang ubi,
aku tegur lagi.
"Janganlah post yang bukan-bukan. Malulah orang tengok. Ni kan group dakwah?"

Tapi, tak ada balasan. Aku bersangka baik, dah offline agaknya.
Ataupun dia baca tapi tak nak balas. Malulah tu.
Ingat aku sorang je yang tak selesa dengan kehadiran dia, ada jugak yang lain tak suka.
Hmm.

P/S : Nak tengok lepas ni apa pula si N.E tu send kat situ.

Wednesday, June 11, 2014

The strength




You must accept that you might fail;
then, if you do your best and still don't win,
at least you can satisfied that you've tried.
If you don't accept the failure as a possibility,
you don't set high goals, you don't branch out,
you don't try - you don't take the risk.
-Rosalynn Carter-

Dan, aku masih tercari-cari kekuatan dalam diriku.


Monday, June 9, 2014

Money



Money;

Can buy a bed but not sleep.
Can buy a clock but not time.
Can buy a book but not knowledge.
Can buy a position but not respect.
Can buy a medicine but not health.
Can buy blood but not life.

Money isn't everything.

Saturday, June 7, 2014

Persepsi



Mereka yang
berjubah,
berpurdah,
berserban.
Belum tentu alim ulama.

Mereka yang berpakaian
selekeh,
seluar koyak rabak,
tidak semuanya jahat.

Jangan hanya menilai dari pakaian.
Kadang, pakaian hanya jadi "topeng",
untuk menutup "muka" sebenar mereka.

Wednesday, June 4, 2014

Bius




Bagai dibius;
Aku hanya jadi pemerhati
dalam diam.
Menonton manusia beraksi,
melakonkan watak sendiri.
Di atas pentas opera hidup;
Ada yang telus.
Ada yang bersembunyi di sebalik topeng.


Tuesday, June 3, 2014

Volkano


Apa yang kamu mahu?

Kutuk aku?
Maki aku?
Keji aku?
Maki hamun aku?
Mengumpat aku?
Mengungkit kisah silam aku?

Cakaplah sesuka hatimu. Sesedap mulutmu.

Aku sedikit pun tak akan peduli. 
Aku cuma akan berdiam diri, tak akan membalas apa-apa.

Tapi, tunggu. 
Suatu hari volkano yang berdiam diri ini akan meletus.

Sunday, June 1, 2014

Wish


Kalau aku boleh buat permintaan,
dan terus ditunaikan.
Aku cuma nak satu benda sahaja.

Aku nak kerja tetap.

Betapa lelahnya bila tak ada kerja.
Sengsara.
Bukan juga, aku ada buat apa-apa
kat rumah ni.
Asyik menghabiskan makanan je.

Aku tak pinta lebih-lebih,
hanya itu sahaja yang aku inginkan.

Allahu.

P/s: Welcome, June.

Wednesday, May 28, 2014

Semangat yang hilang


Sinar mentari yang dulunya hilang, 
kini bakal bersinar kembali.
Alhamdulillah.

Kalau korang masih ingat entry aku pasal screen laptop
cracked tu. 
Baca sini. Itulah puncanya. Punca aku jadi bersemangat kembali.

" Mak nak baiki laptop Acer tu lah ".
Ayat yang terpacul keluar dari ulas bibir emak aku.
Allahu,
masa tu aku cover-cover senyum.
Hati rasa nak menari-nari sambil main gitar.
Gembira usah cakap.

Kerja aku yang terbengkalai tu,
bolehlah aku usahakan semula. Tapi aku berkira-kira untuk 
rangka cerita baru. Tapi, tengok dulu macam mana. 
Sebab aku tak yakin dengan cerita yang aku dah siapkan separuh jalan ni.
Mungkin patut letak tepi dulu.

2 bulan aku menunggu!


Sunday, May 25, 2014

Hiatus



Berdiam diri?
Tidak. Aku cuma mencari ketenangan jiwa,
damai di hati ini.

Kecewa?
Jauh sekali.
Untuk apa merasa kecewa,
meski secebis?

Keluhan,
hanya hati yang tahu.

Cuma Dia yang mengetahui.
Segala-galanya.


Monday, May 5, 2014

LIEBSTER AWARD


Terima kasih kepada yang tag aku Liebster Award ni, iaitu cik Hana & cik Anis. Demi Allah, aku tak tahu apa benda ni?
Join je lah.

The rules:

1. Mention the person who nominate you with her/his link to the website.2. Answer all the eleven questions asked.3. Nominate other eleven bloggers.4. Create eleven questions for them to answer.5. Notify your nominees.
Questions from Hana, Answers from me.

 1. Your comment about One Direction band. 
     One Direction? Sorry I'm not interested with them dear :)


2. What animal you would be if you're in Hogward.
    Hogward? What's that? Aku nak jadi harimau boleh?

3. Which one do you prefer, Man with clean face or mustache or beard or mustache +  beard? Why?
    Man with beard, ikut sunnah Rasulullah SAW. Nampak handsome bila ada janggut (tapi tak suka yang serabai gila) macam cik abang aku, handsome bila berjanggut, tergoda aku. Awww :3

4. What type of children that you would slap right on his/her face. *heartless question sorry*
    Nowadays, ramai budak yang kurang ajar, yang tak reti hormat orang lebih tua dari mereka. Jadi mereka yang patut diberi penampar.

5. If you could see the future, what woulf you hope to see yourself doing in 5 years?
    In Sha Allah, sudah berkerjaya dalam apa-apa bidang, janji halal. Bahagia di samping cik abang aku serta anak-anak dan.. kucing. Hehehe.

6. Why doesn't McDonald's sell hotdogs? 
    Sebab dah ramai peniaga/ restoran fast food yang jual hotdog mungkin? 

7. If London Bridge is still standing why is there a song about it falling down? 
    Kerana .. kerana dah memang begitu lagunya. Nak buat macam mana? Hoho.

8. What would you do if you could be invisible for one whole day?
    Menyelinap masuk ke book store dan baca novel/buku yang menarik sepuas-puasnya. Yihaaaa!

9. Do you think you’re attractive? Prove it.
    I am attractive? Oh no, aku ini orang biasa-biasa sahaja, tiada yang menarik.

10. What would people hear if they could read your mind? 
      Who-ah, they might crying out loud if they could read my mind!

11. If you could commit any crime and get away with it, what would it be?
     MEROMPAK BANK SELURUH DUNIA, boleh? :D


Questions from Anis, Answers from me.

Q: What's your favourite colour?
A: Black, white, lime, turquoise and green.

Q: Do you have sweater? #SweaterWether
A: Yeah, DropDead sweater and I love it much!

Q: What's your hobby?
A: Write poem, listening to music and reading.

Q: Will you exposed your blog to friends/family and strangers? why?
A: Hell no. Hahaha. Sebab.. aku banyak merapu dan kebanyakan cerita tentang kehidupan aku ada di sini. Read them.

Q: What's your dream guy?
A: I don't have a dream guy because my dream guy, no longer as my dream guy. He's mine now and forever ;)

Q: Do you wear make up?
A: I do, tapi tidak keterlaluan. Sederhana sahaja. Tak elok tabarruj.

Q: Did anyone ever call you fat/ugly and etc?
A: Pernah, they used to call me fat. How sad. Tapi, ada aku kisah? Yang penting aku bahagia.

Q: Did you like to read my blog? (honest!)
A: Of course, kalau tak buat apa datang singgah kat situ?

Q: Describe my blog.
A: One sentence, simple but nice.

Q: What kind of person are you?
A: Clumsy, sensitive, baik hati ( cisss ) , penyabar, pendiam, lebih banyak mendengar berbanding bercakap.

Q: Do you fell insecure?
A: Haha. Nope because I've got my hero, my bodyguard. That guy is my husband :)

THE END.
SORRY BECAUSE I'VE BROKE RULES NUMBER 3, 4 AND 5. KEKANGAN MASA SEBAGAI PENGHALANG DAN DAH JARANG BERADA DI BLOG. HARAP MAKLUM. TERIMA KASIH :)

Semoga terhibur baca jawapan aku (tak boleh blah!)

Saturday, May 3, 2014

Untitled #2


Toleh kiri,                                                      
toleh kanan,
lihat sekeliling,
entah apa yang dicari.
Jari kaki menguis-nguis
tanah bumi dipijak,
tidak tahu apa yang digali.
Bukan aku tak mahu.
Bukan aku tak tahu,
apa yang dicari.
Cuma rezeki masih belum
mahu memunculkan diri
buatku.

Sunday, April 27, 2014

Brand New Day


Alhamdulillah,
Untuk segala-galanya.
Meski musibah hebat melanda diri,
aku terima dugaanNya.
Tidak pernah terlintas di fikiran apa yang Allah berikan kepadaku ini sebagai satu bebanan.
Malah aku berjanji pada diri untuk menggalas amanahNya ini sebaik mungkin.

Walaupun kadang-kadang aku rasa
sudah tak sanggup lagi, namun itu bukan alasan untuk aku mengalah.
Terlalu awal rasanya untuk mengangkat bendera putih.

Aku tidak keseorangan.
Ada yang sudi bersamaku untuk menjaga amanah ini.
Di setiap kedukaan yang merobek hati,
dialah penawarnya.

Tiada apa untuk aku kesali.
Kini aku bersabar dan terus bersabar.
Percaya di hadapan sana pasti ada
sinar bahagia dan penamat cerita yang baik buat diriku dan dirinya, 
yang sentiasa setia denganku.


Saturday, April 5, 2014

Meditasi Diri


Hello korang.
I'm back.
Baru balik dari bermeditasi diri.
Cehh. Padahal aku kena chicken pox.
Ahahahaha.
Alhamdulillah, sekarang aku dah sembuh seperti sediakala.

Jadi, aktiviti ber-blogging aku yang tergantung selama lebih
kurang seminggu ni akan disambung kembali.

Buat yang sudi klik-klik nuffnang aku,
sepanjang ketiadaan aku di alam maya ni,
Terima kasih banyak-banyak.
Jasamu akan dibalas, segera.
In Sha Allah.

Apa-apa pun, keep blogging!

P/s: Otak aku tepu tak ada idea nak update, ni la entri yang paling ringkas.

Saturday, March 22, 2014

Gloomy Sunday


One sentence.
Tragic behind tragedy.
And, of course I'll never forget that tragedy.
Thus, I refuse to forgive myself for what I've done.

Tarikh yang tepat, aku tak ingat.
Tapi yang penting.
Hari Ahad.

Di hari itu, aku mulai menempuh,
suatu kehidupan baru.
Suka atau tidak.
Rela atau terpaksa, aku kena terima.
Menangis? Tiada apa untuk aku sesali.
Aku yang mahu sebegini jadi aku kena terima.

Maafkan aku, untuk segalanya.
Aku sedar, aku telah melukai hati banyak pihak.
Tapi, itu bukan niat aku.
Bukan.
Sudahlah aku langsung tiada mencipta momentum
yang hebat,
buat diri aku,
buat diri mereka.

Tapi,
Walau seteruk mana pun aku,
aku masih lagi, diberi peluang kedua.
Apa yang aku pasti, tiada ketiga. Pasti.

Jadi, di atas kesempatan itu.
Peluang yang terbentang luas ini,
tidak akan aku sia-siakan.
In Sha Allah.

Sebak dada aku.
Masih jelas di tubir mata meski samar-samar.


Thursday, March 20, 2014

Puisi: Mereka VS Aku


Mereka kata;
mengapa engkau ini,
membuat kesilapan bodoh
berganda dalam kehidupanmu?

Aku kata;
Tuhan menciptakan manusia
bukan untuk menjadi
sempurna tanpa kesilapan.

Jadi;
engkau siapa mahu
mencaci,
menghina,
sesama manusia?

I'm speechless.
Wordless,
for today.
Biar bait puisi ceritakan segalanya.
Aku penat.

Wednesday, March 19, 2014

Churp Churp!



Churp Churp? Aku baru join, hari ni.
Tapi, aku tak faham macam mana nak letak kat dalam blog ni.

Jadi, dengan rasa merendah diri, aku minta pertolongan macam mana nak pasang iklan
Churp Churp tu kat blog. Sebenarnya, dari tadi aku dah cuba buat, tapi tak juga dapat-dapat.

Aku di kala ini. Arghhh.

Tension.
Tengok tutorial pun tak dapat membantu aku.
Bengap terserlah, aku tak reti atau tutorial tu yang tak boleh dipakai sebab benda alah tu dah berupdate?
Ceh, nak salahkan benda lain pulak.
Dah tentulah sebab aku lambat pick up.

Aku ingat, dah ada Churp Churp ni, senanglah sikitkan. Ada duit poket sendiri.
Duit bukan boleh jatuh dari langit.
Jauh sekali aku nak meminta-meminta dengan orang.
Biarlah aku susah sendiri,
senang beramai-ramai.

Tolong aku ya korang? Hehehe!
Really need your help!

Monday, March 17, 2014

Si Muka Plastik


Dia senyum.
Dia ketawa.
Dia bercakap.
Dia mendengar masalah orang lain.
Tapi,
orang tak tahu.
Dalam diam,
dia simpan sendu tangisannya.
Seringkali memikirkan,
masalahnya sendirian.
Terhadap apa yang telah dia lakukan.
Terhadap masa depannya.

Selalu macam ni?
Aku juga. Selalu kerap. Terlalu kerap.
Bukan aku berpura-pura, tapi tiada yang akan memahami situasi aku.
Tiada. Melainkan, orang itu sudah pernah berada dalam situasi getir yang aku hadapi.

Dan aku selalu
macam ni.

Aku rasa, yang faham mungkin cuma Allah Azza Wa Jala.
Dan, dia seorang.
Bila dia,


Dan cakap;
"Sabar, ini semua ujian untuk kita."
Segala perlakuan, percakapan & nasihat dia,
aku semat dalam hati.
Dia benar.


Sunday, March 16, 2014

Ego Bersulam Rindu



Seringkali terjadi begini.
Entah untuk kali ke berapa.
Andai kau tahu,
aku rindu kau. Rindu teramat.
Tapi,
kerana ego. Rindu aku padamu itu dipandang sepi.
Kerasnya hati aku.
Degilnya aku.
Aku tahu kau tak layak terima layanan aku sebegini,
tapi sisa sakit hati itu memaksa aku berbuat demikian.
Maafkan aku.
Aku, menyesal.

Aku bukan suri hatimu yang baik.
Aku teruk. Masih banyak lagi yang perlu aku perbaiki.
Berharap kau beri aku peluang.
Ya, peluang.
Hanya itu yang aku inginkan.

Well, korang pernah gaduh dengan pasangan? Ya, aku sedang mengalaminya.
Perang gaduh suami isteri lah katakan. Hmm.
Aku berharap sangat semua ni berakhir dengan cepat.
Sebab, aku rindu. 
Ya, aku rindu dia.

Thursday, March 13, 2014

Bisikan Rindu


Bila kekasih merindui,
si dia akan menghubungi
dan bertanya khabar.
Berbual denganmu,
untuk meleraikan rindu
yang berbuku di hati.
Bila Allah
merindui diri kita,
Dia memberi kita,
sebuah ujian.
Agar kita,
mencariNya,
mengadu kepadaNya.
Dia rindu,
hendak mendengar doa
dan rintihan hambaNya.
yang telah lama tidak
mencari diriNya.
Saat terdengar telefon bimbit berdering, laju je kan kita angkat panggilan telefon tu? Lebih lagi bila,
kekasih/tunang/suami/isteri yang telefon diri kita.
Tapi bila Allah panggil kita, cepat tak kita sahut panggilanNya?

Bila kita senang, ada tak kita luangkan masa walau sesaat untuk mengucapkan "Alhamdulillah"?
Atau, hanya bila kita susah, baru kita terhegeh-hegeh nak bentang sejadah, menadah tangan, pohon doa kepadaNya?

Allahu Rabbi,
masih banyak lagi kelemahan diri aku.
terlalu jauh antara aku dengan Allah.

Semoga Allah masih menerima diriku. Aku mahu berhijrah. 
Dari jahat kepada baik. Cukuplah aku jahil untuk masa lalu, tapi tidak untuk masa hadapan.

Quote: If God answers your prayer, He is increasing your faith. If He delays, He is increasing your patience. If He doesn't answers your prayer, He is preparing the best for you.

Tuesday, March 11, 2014

Sekeping hati, secebis harapan


Sekeping hati,
terluka.
tercalar.
Kerana sebuah kenyataan nyata
tidak dapat diterima.
Secebis harapan,
hilang
berlalu pergi.
tanpa punya apa-apa lagi.

Kadang-kadang aku rasa aku ni lifeless.
Macam tak ada function je aku kat sini.
Tapi aku sedar,
Allah takkan uji hambaNya di luar kemampuan seseorang hamba itu.

Jadi,
aku cuba bertahan.
Meski aku sakit,
aku tak kuat.
Aku tahu Allah itu ada di sisiku.
Begitu juga si dia.
Dan juga orang yang masih menerima dan memerlukan aku.
Sentiasa ada.

Walau mereka tak pernah ungkapkan,
aku tahu.
Dan aku

Sunday, March 9, 2014

Misteri



Dah 3 hari. Tapi bayang pesawat MH370 masih belum memunculkan diri.
Walaupun tak ada ahli keluarga aku kat dalam pesawat tu, terselit rasa sebak. Sedih.
Aku mengerti perasaan mereka yang "kehilangan" ahli keluarga. Kalau aku sebahagian dari mereka,
aku juga tidak akan gagah untuk mendengar berita itu.

Mungkin,
doa kita semua belum cukup kuat untuk "memulangkan" kembali
pesawat tersebut. Oleh itu, kita kena terus berdoa. Tanpa henti.
Mungkin Allah SWT merindui seluruh umat-Nya bersatu, dalam doa.

Aku tak nak cakap banyak mengenai isu ni.
Aku cuma diam. Memerhati. Membaca. Menilai.
Kalau aku ada 'teori' mengenai kehilangan pesawat tu pun, lebih baik berdiam diri.
Sebab, aku tak mahu jadi seperti sesetengah orang suka menyebar cerita itu, ini pasal
MH370 walhal langsung tak sahih.

Amaran dari pihak polis.


12 krew kapal MH370

Buat rakyat Malaysia yang tak berperikemanusiaan, sebelum nak post sesuatu tu, 
fikir dulu pakai otak.
Allah dah beri otak untuk berfikir, jadi gunakan ia.
Jangan cakap ikut sedap kau je. Belas kasihanlah dengan ahli keluarga mangsa yang terlibat.
Cukup mereka terguris dengan kehilangan mereka, jangan ditambah lagi dengan kata-kata kau
yang menyakitkan hati di alam maya ni.

La Tahzan, Innallah Ma'ana.


Saturday, March 8, 2014

Susah




Susahnya bila,
kita ni jenis sensitif.
Semua benda kita nak cepat terasa.
Walaupun hal kecil.
Mudah terasa hati.
Segera berdiam diri.

Susahnya bila,
kita ni jenis suka menangis / tersentuh hati.
Orang cakap sesuatu yang menyentuh jiwa kita,
Bertakung air mata.
Meleleh membasahi pipi.

Susahnya bila,
kita ni jenis suka berimaginasi bukan-bukan,
sesuatu di luar jangkauan kita.
Biasa-biasa je tak mengapa,
ini yang merepek segala.

Susahnya bila,
kita ni jenis yang terlalu fikir masa lalu.
Terbayang-bayang.
Seolah dihambat masa silam.
Setiap kali seorang diri,
kenangan yang lalu menerjah ke otak.
Perkara yang tidak wujud
ketika dalam situasi itu,
Terikut sekali.
Realiti bercampur imaginasi.

Hmm.
Susah, susah.

P/s: Itulah aku. 
       
Apa-apa pun, let's #PrayForMH370. Semoga individu yang terlibat dalam penerbangan tersebut berada di bawah lindungan Allah SWT senantiasa. Semoga berita gembira menerjah ke telinga ahli keluarga terlibat. "Kun Fa Ya Kun". Sesungguhnya bila Allah SWT berkehendak sesuatu itu terjadi, tiada siapa yang dapat menghalangnya. La Tahzan, Innallah Maa'na.

Thursday, March 6, 2014

Coret-coret: Peluang





Andai dapat diundurkan masa,
akanku pastikan ini tidak terjadi.
Namun,
apa yang telah terjadi,
tetap terjadi.
Tidak bisa diundur lagi.
Andai aku diberi peluang,
Tidak akan ku lepaskan.
Biarkan begitu sahaja.
Andai aku diberi peluang,
ingin aku menghulurkan tangan,
memberi sebuah pertolongan.
Namun,
apakan daya.
Aku hanya mampu mendengar,
suaramu,
keluhanmu.
Tanpa mampu berbuat apa-apa
buatmu.
Maafkan aku.

Wednesday, March 5, 2014

Impian





Setiap orang punya impian.
Begitu juga aku.
Impian aku,
tidak tinggi menggunung.
Tidak juga,
tak mampu digapai dek tangan.
Namun
Tuhan lebih mengetahui.
Impianku;
Hancur.
Lebur.
Dalam sekelip mata.

Hopeless? Mungkin. Tapi aku masih mengharap.
Cuma aku bimbang mengharap pada benda yang tak pasti.

Impian aku yang belum direalisasi itu?
Menghasilkan sebuah novel.
Aku dah siapkan story board.
Aku dah mula menaip, lebih kurang 14 bab.

Tapi, malangnya..
Laptop Acer yang digunakan tu screen dia crack teruk! (adik aku punya kerja)
Masa aku tau,
seolah terlihat impian aku dah terbang jauh.
Semangat pun down.

Dan aku terus berhenti mengarang novel aku tu, walaupun di hati membentak suruh habiskan.
Dan aku tengah menunggu, mak aku baiki laptop Acer tu.
Aku memerlukan laptop tu sekarang! Sekarang! Sekarang!

Tuesday, March 4, 2014

Sekadar Bertanya





Aku sekadar bertanya. Tentang sesebuah situasi. Namun berlainan watak.


Situasi 1

Kau bergelar ibu/bapa. Mempunyai keluarga bahagia. Memiliki anak lelaki & perempuan.
Kesemuanya telah akil baligh. Entah di mana silapnya, suatu hari kau mendapat perkhabaran buruk.
Anak perempuan kau mengandung, luar nikah.

Namun, lelaki yang terlibat & keluarga lelaki itu datang mahu bertanggungjawab.
Menyelesaikan segalanya.

Apa yang akan kau lakukan?
Terhadap anak perempuanmu?
Terhadap si lelaki itu?

Situasi 2 

Kau seorang perempuan.
Selama ini kau menjaga keperawanan kau sebaik mungkin.
Tapi entah mengapa, akhirnya kau menyerahkan perawanmu, kepada teman lelakimu.
Kerana, kau terlalu mencintainya.

Suatu hari, kau mendapat berita.
Kau telah mengandung, luar nikah.
Hasil dari bukti cinta dengan teman lelakimu.
Teman lelaki kau menyatakan kesediaannya untuk bertanggungjawab.
Sanggup untuk menikahi kau, yang sudah mengandung benihnya.

Namun, apa yang terlintas di fikiranmu wahai perempuan?

Situasi 3

Kau bergelar seorang lelaki.
Bukan niatmu, mahu menyentuh seorang perempuan
sebelum tiba masa.
Tidak dapat mengekang nafsu membara,
Kau & teman wanitamu tenggelam.
Dengan nikmat dunia.

Suatu hari, teman wanitamu menyatakan dia telah mengandung.
Hasil dari bukti cinta kau & dia.

Apa yang kau akan lakukan?

Situasi 4

Kau bergelar seorang anak.
Berstatus luar nikah.
Bukan salahmu, bukan dosamu.

Tapi kau juga harus menanggung bebannya.
Terpalit dengan cacian, makian, hinaan semata.

Lantas, apa yang kau akan lakukan?

Cuba korang selami jiwa mereka. Merasakan apa yang mereka rasa.
Cuba.

P/s: Bergenang air mata aku, di saat aku menaip situasi ini.

Monday, March 3, 2014

Ceritera Hidup




i.
Ada manusia,
dulu hidupnya susah.
Tiada siapa mahu memandangnya.
Namun,
semangat tidak putus asa,
dia bangkit.
Mencari rezeki.
Bermandi keringat.
Akhirnya, dia berjaya membina empayar buatnya sendiri.

ii.
Ada pula,
hidupnya mewah.
Dilimpahi harta benda sedari kecil.
Kerana terlalu leka,
dan merasakan harta tidak akan habis.
Dia hilang pedoman.
Lupa pada dunia,
Segala-galanya.
Akhirnya,
di penghujung hidupnya
dia muflis.

Kita mahu yang hidup yang bagaimana? Tanya diri sendiri.


Sunday, March 2, 2014

Tak Jadi




Hi semua~
Terima kasih sebab sudi singgah ke blog ini & baca entri aku.
Lebih lagi entri "Untitled #1" sebab jiwang! Hahaha *gelak jahat*
Ada yang muntah pelangi tak baca entri tu? Hihi.

Well,
aku kata nak merajukkan.
Tapi...
tak jadi.

Hah?
Pulak dah?
Kenapa?
Nak merajuk apa lagi,
Cik abang aku tu dah tercongok kat rumah. Balik jugak akhirnya. Ingat tak nak balik dah. Aku tak ada paksa dia balik pun, tapi dia call aku, dia kata "sayang, hubby balik ni pergi Labuan hari ni (Sabtu)."

Aku?
Terkedu,
bercampur gembira.
Suka betul dia tu buat surprise.
Suprise sangat.
Sanggup jugak balik walaupun serba serbi kekurangan bajet.

Tapi,
yang penting bagi aku, dia balik. Dia jumpa aku. Sekurang-kurangnya demam rindu aku tu dah
kebah. Hehehe.

P/s: Esok dia dah balik semula ke KK. Sekejapnya *sedih
xx_

Friday, February 28, 2014

Untitled #1



Aku sedih.
Aku kecewa.

Dia kata padaku,
dia rindu.
Tapi, seolah dia mengabaikan aku.
Ada yang lebih pentingkah dari aku?

Aku nak merajuk dengan kau, boleh?
Sementara je. Bukan selalu aku merajuk dengan kau.
Aku perempuan, jadi aku sensitif.
Mudah terasa hati
bila kau tak layan aku dengan cara yang sepatutnya.

Biarlah kami saling merindui begini,
Duduk berjauhan.
Aku tak mengharapkan dia balik kali ini.
Jika balik sekalipun,
tapi hati aku ni dibalut kecewa,
tak ada guna.

Izinkan aku bawa diri untuk beberapa hari.
Izinkan aku untuk tidak menghubungi kau untuk beberapa hari.
Tapi aku tak merajuk lama.
Kejap je.

Sebab?
Aku rindu kau.
Pulanglah.

P/s: Buatmu yang aku sayang.

Thursday, February 27, 2014

Hari Terakhir





Tik tok!
Pantasnya masa berlalu.
Antara sedar
atau separa sedar.
Kita semakin ke hadapan.
Membuka lembaran baru,
setiap hari.
Kita semakin tenggelam,
dalam mengejar arus masa,
yang semakin berputar
pantas.

Hari ni, hari terakhir dalam bulan Februari 2014.
Jatuh pula pada hari Jumaat yang Barakah.
Alhamdulillah.
Semoga Allah SWT memberkati hari terakhir ini.

Kita pula, jangan terlalu leka. Kena selalu peka, dengan apa-apa sahaja. Akhirat jangan lupa! Masa sekarang ni, bagi aku dah tak berjalan macam dulu lagi.
Ni dah kira tahap lari pecut. Sedar-sedar je dah nak masuk bulan Mac.
Eh, azam korang tahun ni dah tercapai ke belum untuk setakat ni? Hehehe.

P/s: Aku belum ada azam lagi!

Puisi di atas itu karya picisan ku.
xx_

Serapuh daun




Manusia itu;
ibarat daun.
Pada mulanya,
tumbuh mekar di pokok.
Daun malar hijau.
Cantik.
Meliuk lentok
tatkala di tiup angin sepoi-sepoi bahasa,
mencorak irama,
terhasil desiran.
Namun;
tiba masanya,
daun itu semakin layu,
bertukar warna.
Saat itu;
Pabila ditiup angin,
gugur.
Di atas tanah,
lalu mereput.

Kita ni ibarat daun. Hari mekar hijau, esok dah layu layuan. Akhirnya mati. Tapi sebelum kita menghadap Pencipta kita Yang Maha Esa tu, perbanyakkan amalan. Kita tak tahu bila giliran kita. Bila-bila masa sahaja boleh dipanggil. Tapi, bersediakah kita?

Yang kat atas tu aku buat sendiri.
Hentam saja lah labu! Puisi ke apa ke, aku sendiri tak pasti.
Hehe.

Adios xx_

Tuesday, February 25, 2014

TEMBAK TEPAT: Kecantikan Diri VS Kehendak Diri


Tadi aku baru je lepas belek surat khabar Harian Metro versi Sabah milik emak aku, main cilok je lepas tu pulangkan balik. Hehehe. Dalam banyak-banyak artikel kat surat khabar tu, di hadapan muka surat tu la yang paling menarik perhatian aku.

Kenapa?



Sebab sekarang ni fenomena 'membetulkan' wajah dah mula menular di kalangan artis Malaysia. Kes terjangkit dengan artis Barat dan Korea la. Aduh, muka dah elok-elok ada yang semula jadi handsome/cantik nak perbetulkan lagi buat apa? Dengan alasan, hidung senget lepas jatuh waktu persembahan la, masalah resdung la. Macam-macam. Kalau bukan Islam buat macam tu, aku tak kisah. Tapi yang beragama Islam? Eh, kan berdosa mengubah ciptaan Allah.

Tak salah nak kelihatan cantik dan manis di hadapan orang ramai, tapi janganlah terlalu mengikut kehendak diri. Terang lagi bersuluh, nafsu. Nafsu membuak-buak nak cantik. Bagi aku, lebih baik memakai mekap tebal berinci-inci (bila ditampar muka beliau boleh jerebu sekeliling) berbanding perbetulkan muka ni.

Bagi aku, kecantikan asli itu lebih indah berbanding yang dimasukkan segala macam benda kat muka tu. Bersyukur dengan raut wajah yang Tuhan dah berikan. Kena la jaga elok-elok. Bersyukur juga sebab kita diciptakan sempurna, tak ada cacat cela jadi tak perlu nak perbetulkan bahagian itu ini.

Apa yang aku nak cakap, tahan la kehendak diri terhadap keobsesan nak kelihatan cantik, yang asli itu lebih cantik. Percayalah.

Adios, xx_

Sunday, February 23, 2014

Tips: Peperiksaan

Hi korang semua!


Semalam dah update, hari ni update lagi. Wah, gila semangat. Tapi hari ni bukan curhat. Hari ni aku nak kongsi tips untuk bebudak yang menghadapi peperiksaan. Nampak ketinggalan? Biarlah! Blog aku ni. Baca je la ya! Tambah pengetahuan korang (sengih kambing).

Selagi korang masih belajar tu, memang tak dapat lari dari peperiksaan, kan? Mana boleh lari, dah nama pun belajar, mesti ada sedikit ujian untuk menentukan tahap kefahaman korang tu di mana. Sama ada korang betul-betul faham atau buat-buat faham je sebenarnya. Haaa. 

Ok, ni ada tips apa yang perlu dielakkan & perlu dilakukan untuk korang yang bakal menghadapi peperiksaan.

ELAKKAN

1 Memikirkan perkara-perkara yang boleh mengganggu fikiran & ketenangan diri korang - gaduh dengan boyfriend/girlfriend, gaduh dengan kawan, gaduh dengan kucing tolak tepi dulu.

2 Menganggap bahawa peperiksaan itu susah - dah nama pun peperiksaan, mana ada benda senang dalam dunia ni. Hahaha (gelak jahat)

3 Berfikir tentang masalah yang mungkin korang temui selepas peperiksaan.

4 Berfikir tentang kegagalan yang mungkin bakal diterima selepas peperiksaan.

5 Takut pada peperiksaan - peperiksaan tak makan korang, dia cuma tanya soalan je.

6 Membuat perbandingan antara kebolehan diri korang dengan rakan-rakan yang lain.

LAKUKAN

1 Tumpukan sepenuh fikiran korang terhadap peperiksaan.

2 Beranggapan bahawa segala soalan peperiksaan adalah soalan-soalan yang korang dah buat sebelum ni.

3 Beranggapan bahawa peperiksaan itu hanya menguji sesuatu yang korang dah baca.

4 Bayangkan keseronokan yang bakal korang alami bersama keluarga ketika menerima keputusan.

5 Beranggapan bahawa peperiksaan tu sebagai tiket untuk korang melangkah ke mercu kejayaan.

6 Beranggapan bahawa diri korang sama seperti orang lain. Kalau orang lain boleh, kenapa korang tak boleh?

Baiklah, itulah dia tips nya. Semoga tips ni berguna buat korang semua yang bergelar pelajar! Semoga berjaya mengejar cita-cita korang ya!

P/S : "Pelajar tanpa kemahiran belajar umpama mekanik yang tidak tahu membaiki kereta." - Saidina Uthman bin Affan

Kartun kredit : Mak Cik WeHeartIt
Adios xx_